Pitypang szörp házilag, cukormentesen




Készítettél már pitypang szörpöt? Évek óta terveztem, de idén eltántoríthatatlanul rászántam magam.

Pitypang az egyik legkedvesebb növényem. Hisz ezernyi arca van, változatos a formája. Nézd csak meg az életciklusát:

Fűvágás előtt még sikerült gyorsan megmenteni a pitypangokat az udvaron. 

Más tervem volt aznap délutánra, de így pitypang szörp előkészületei is folytak. Szorgos kis kezek is segítettek a virágok szétszedésében, ami elég időigényes folyamat, de hidd el, megéri. 


Nézzük a hozzávalókat:

70 g pitypang szirom 

2,5 l víz 

100 g édesítőszer vagy 25 g negyedannyi édesítő. Ettől nem lesz nagyon édes. Ha édes szájú vagy, 250 g édesítőszert vagy 65 g negyedannyi édesítőt is beletehetsz.

2 citrom leve 

1 csepp fodormenta illóolaj

6 csepp citrom illóolaj 


Miután leszedted a szirmokat, forrald fel a 2,5 liter vízben, majd lefedve hagyd állni másnap reggelig. Akkor folytatódik a munka.


Másnap szűrd le a folyadékot, jól nyomd ki a szirmokat.  Kissé barnás színe van a levének, ez teljesen normális. Lassú tűzön főzd tovább. Van, aki sűrűbbre főzi, én nem hagytam sokáig, körülbelül 20 percig.

Ezalatt a sütőben 150 fokon 15 percig sterilizáld az üvegeket és a tetőket. A sterilizálás a titka a tartósítószer mentes befőzésnek, nem a cukor. 

Óvatosan vedd ki az üvegeket a sütőből, vigyázz a kezedre. Tedd tiszta konyharuhára a pultra.

A citromok kifacsart levét tedd bele, majd csepegtesd bele az illóolajokat. Nagyon kellemes ízt adnak neki.

Tölcséren keresztül töltsd tele az üveget, majd zárd rá erőteljesen a tetejét. Konyharuhával érdemes megszorítani. Elég, ha egy másodpercre fejre állítod. Ezután újságpapírral vagy papírtötlővel jól takard be és mehet is a száraz dunsztba. Ez nálam egy pléddel bélelt hűtőtáska volt.

Miután mindet kitöltötted, jól takard be a pléddel, én a hűtőtáska tetejét is rátettem.

Két nap alatt szépen kihűl.

Ezután már csak a polcra kell tenni. Ebből a mennyiségbenből 4,5 5 dl-es üveg lett. Természetesen a fél üveget rögtön ki is bontottuk.

Így néz ki:



Az íze... Mennyei!

Felbontás után hűtőben kell tartani, pár napon belül el kell fogyasztani, mert nincs benne tartósítószer.

Tudtad, hogy a pitypang vagy másnéven gyermekláncfű a gyökerétől-virágáig minden része felhasználható?

Rengeteg jótékony hatásai közül néhány:

  • serkenti az epe-májműködést
  • javítja az étvágyat, emésztést segíti
  • erős vizelethajtó
  • reuma elleni teakeverékbe kiváló
  • vérnyomáscsökkentő teák alkotórésze
  • levele virágzás előtt, nyersen fogyasztva nagyon jó vitamin forrás (A-, B-,C-vitamin)
  • gyökere cukorbetegek diétájába beilleszthető, inulin tartalma miatt
  • lelki szinten: olyan embertípusnak, aki túl könnyen és kezdeményezően cselekszik, túl nagy megerőltetést vállal. Általában siet, kapkod, nem figyel oda a testére, érzelmeire. A gyermekláncfű megadja a lazítás képességét, segít tudatosan figyelni a testre. Segít az elengedésben, így böjt alatt jól alkalmazható. Az izmokban összegyűlt feszültségeket leföldeli.


Fogyasszátok előszeretettel ezt a kedves, hasznos növényt! Akár tea formájában, akár szörpként. Nyáron különösen jól esik az a cseppnyi mentás íz, amit kölcsönöz. Jégkockával kiváló.

Melinda☯️

Itt találsz meg Facebook-on

Itt találsz meg Instagramon

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az esküvő varázsa

Aromaterápia 1x1 - Levendula olaj

Rólam