Pitypang szörp házilag, cukormentesen
Készítettél már pitypang szörpöt? Évek óta terveztem, de idén eltántoríthatatlanul rászántam magam.
Pitypang az egyik legkedvesebb növényem. Hisz ezernyi arca van, változatos a formája. Nézd csak meg az életciklusát:
Fűvágás előtt még sikerült gyorsan megmenteni a pitypangokat az udvaron.
Más tervem volt aznap délutánra, de így pitypang szörp előkészületei is folytak. Szorgos kis kezek is segítettek a virágok szétszedésében, ami elég időigényes folyamat, de hidd el, megéri.
Nézzük a hozzávalókat:
70 g pitypang szirom
2,5 l víz
100 g édesítőszer vagy 25 g negyedannyi édesítő. Ettől nem lesz nagyon édes. Ha édes szájú vagy, 250 g édesítőszert vagy 65 g negyedannyi édesítőt is beletehetsz.
2 citrom leve
1 csepp fodormenta illóolaj
6 csepp citrom illóolaj
Miután leszedted a szirmokat, forrald fel a 2,5 liter vízben, majd lefedve hagyd állni másnap reggelig. Akkor folytatódik a munka.
Másnap szűrd le a folyadékot, jól nyomd ki a szirmokat. Kissé barnás színe van a levének, ez teljesen normális. Lassú tűzön főzd tovább. Van, aki sűrűbbre főzi, én nem hagytam sokáig, körülbelül 20 percig.
Ezalatt a sütőben 150 fokon 15 percig sterilizáld az üvegeket és a tetőket. A sterilizálás a titka a tartósítószer mentes befőzésnek, nem a cukor.
Óvatosan vedd ki az üvegeket a sütőből, vigyázz a kezedre. Tedd tiszta konyharuhára a pultra.
A citromok kifacsart levét tedd bele, majd csepegtesd bele az illóolajokat. Nagyon kellemes ízt adnak neki.
Tölcséren keresztül töltsd tele az üveget, majd zárd rá erőteljesen a tetejét. Konyharuhával érdemes megszorítani. Elég, ha egy másodpercre fejre állítod. Ezután újságpapírral vagy papírtötlővel jól takard be és mehet is a száraz dunsztba. Ez nálam egy pléddel bélelt hűtőtáska volt.
Miután mindet kitöltötted, jól takard be a pléddel, én a hűtőtáska tetejét is rátettem.
Két nap alatt szépen kihűl.
Ezután már csak a polcra kell tenni. Ebből a mennyiségbenből 4,5 5 dl-es üveg lett. Természetesen a fél üveget rögtön ki is bontottuk.
Így néz ki:
Az íze... Mennyei!
Felbontás után hűtőben kell tartani, pár napon belül el kell fogyasztani, mert nincs benne tartósítószer.
Tudtad, hogy a pitypang vagy másnéven gyermekláncfű a gyökerétől-virágáig minden része felhasználható?
Rengeteg jótékony hatásai közül néhány:
- serkenti az epe-májműködést
- javítja az étvágyat, emésztést segíti
- erős vizelethajtó
- reuma elleni teakeverékbe kiváló
- vérnyomáscsökkentő teák alkotórésze
- levele virágzás előtt, nyersen fogyasztva nagyon jó vitamin forrás (A-, B-,C-vitamin)
- gyökere cukorbetegek diétájába beilleszthető, inulin tartalma miatt
- lelki szinten: olyan embertípusnak, aki túl könnyen és kezdeményezően cselekszik, túl nagy megerőltetést vállal. Általában siet, kapkod, nem figyel oda a testére, érzelmeire. A gyermekláncfű megadja a lazítás képességét, segít tudatosan figyelni a testre. Segít az elengedésben, így böjt alatt jól alkalmazható. Az izmokban összegyűlt feszültségeket leföldeli.
Fogyasszátok előszeretettel ezt a kedves, hasznos növényt! Akár tea formájában, akár szörpként. Nyáron különösen jól esik az a cseppnyi mentás íz, amit kölcsönöz. Jégkockával kiváló.
Melinda☯️
Megjegyzések
Megjegyzés küldése